Andy Warhol- gjorde fotokonsten till något nytt!

Andy Warhol föddes 1928 i Pittsburg Pennsylvania i USA, han är en av nutidens mest uppskattade och uppmärksammade konstnärer. 1949 så tog han ut sin examen, Bachelor of fine arts, vid Carnegie Institute of Technology. Efter sin examen så började han att ägna sig åt reklambranschen där han designade och tecknade för olika företag, ett av de mest kända är Vouge och Harper’s Bazaar. För sina hyllade insatser i reklambranschen så fick han 1957 motta Art directors club medal.

Andy Warhol by Jack Mitchell

Fem år senare, 1962, så övergav han reklambranschen för att istället helhjärtat satsa på att bli konstnär på heltid. Genombrottet lät inte vänta på sig då slog igenom inom genren popkultur där han genom sin unika teknik med att silk- screen tryck på duk. Motiven var ofta olika filmstjärnor eller andra kända personer i färgglada färger, denna typ av konst kallar vi i Sverige för popkonst.

Denna typ av konst har blivit så populär att vi i dag kan skicka in foton till olika företag som specialiserat sig på detta och sedan få fotot omgjort i äkta Andy Warhol anda. Fotona kan man sedan ha som snygg konst på väggarna i sitt hem, man kan göra om hela familjen till filmstjärnor som blivit avbildade av Andy Warhol själv.

Parallellt med konsten så sysslade Andy också med film och teater och var under en tid också väldigt framgångsrik. 1967 så utsattes Andy för ett mordförsök av den militanta feministen Valerie Soleras efter att denna inte fått svar på sina kontaktförsök då hon ville att han skulle ta sig an en pjäs som hon hade skrivit. Andy ådrog sig väldigt allvarliga skador under mordförsöket och miste nästa sitt liv och trots att han ändå överlevde så hämtade han sig aldrig riktigt från sina skador. 1987 så dog Andy efter sviterna av en gallstensoperation, en operation som egentligen var ren rutin men p.g.a att Andy hade sjukhus och läkarskräck så väntade han för länge med att söka hjälp.

Men trots att Andy har varit död i snart 30 år så lever hans konst i hög grad vidare. Nu senast så ställdes en gigantisk Andy Warhol samling ut i ett av Las Vegas mest anrika Casinon Bellagio. Utställningen fick heta Way out West och innehöll flera av Andys största och mest omtyckta verk. Utställningen blev mycket populär och Andy hyllades återigen för sina insatser i konstens värld. Han var först med att sticka ut hakan och utveckla sin mycket tidskrävande och genialiska teknik silkscreen. Det som är så otroligt fascinerande när det gäller Andy är hur han har gjort ett sådant enormt intryck som ligger kvar än i dag. Alla vet vem han är och vilken typ av konst som han står för. Han gav poparten ett ansikte och för det så älskar folk runt om i världen honom. Tänk att en fattig invandrarpojke från Slovakien skulle bli en av vår tids mest framgångsrika och älskade konstnär med en konst som alla med dagens teknik kan skapa själva.