Fotografera är en form av mindfulness

Att fotografera är egentligen det mest skapande inom konsten, för även om du själv inte målar eller tecknar ner din bild så har du fortfarande letat upp något att fotografera, letat det perfekta ljuset, arrangerat, betraktat och uppskattat. En fotograf ser sin omvärld och betraktar den och förevigar den, det om något är väl mindfulness. Genom att stanna upp och betrakta en droppe dagg på ett grästrå och uppleva dess skönhet, ta tiden att ta det perfekta fotografiet på droppen och njuta av det du ser. När ögonblicket är förevigat så kan även andra ta del av skönheten, det blir någon slags förlängd mindfulness.

Någon som ofta är ute i naturen och betraktar dess skönhet och förändringar får ut så mycket mer av livet. Förändringarna i naturen blir något att uppleva istället för att förfasa. Att älskade sommaren förvandlas till en färgglad höstskrud blir något vackert som man vill uppleva och föreviga istället för att få ångest för. När hösten sedan övergår till vinter och naturen för några månader lägger sig i vila bli också ett nytt motiv redo att plåtas. Sedan så kommer våren och naturen vaknar återigen från sin vintervila, snön smälter och träden knoppar, de första vårblommorna träder fram och du kan återigen känna dofterna i naturen. Så många vackra motiv, så många fotografiska möjligheter. Sedan så kommer sommaren och hela naturen blir alldeles grön och mullig, lupinerna lyser upp stora fält och blommorna lyser starkt med sina färgglada färger, naturen är vacker och livfull och du fångar varje ögonblick med din kamera.

Det som är nackdelen med att vara fotograf är att det kan vara svårt att gå ut i naturen och bara njuta utav skönheten utan att känna att man missar tillfällen att ta den där fina bilden på blomman, solnedgången eller det höströda lövet. Man vill helt enkelt inte missa något. Men det gör man inte heller, man ser ju allt det vackra utan att man har med sig kameran och dessa ögonblick betraktas ju också och bevaras även fast de inte förevigas genom en fotolins. Man får helt enkelt öva på att också gå ut i naturen utan att ta med sig sin älskade följeslagare.

Men att fotografera handlar ju inte bara om att gå ut i naturen och ta bilder det är ju så mycket mer. Ta porträtt i en studio exempelvis, eller fota olika föremål under mer kontrollerade former som man själv arrangerat och fixat. Att fotografera kan också vara att fånga ett roligt ögonblick, ett minne, ett skratt eller andra händelser som kommer i livet. Du kan ju också göra tavlor av din fotokonst och olika collage , det finns så mycket möjligheter. Ett foto är en konstform som verkligen alla kan lära sig att hantera och utveckla sig i och det är ju det som är så väldigt fint. Den vackra solnedgången som du fotograferade på er semesterresa kan du sedan förstora och sätta upp på väggen som den allra finaste tavlan.

[K1]