Fototips till dig som är intresserad av att fotografera

Att fotografera är verkligen något som precis alla kan göra, det är ju inte så svårt att trycka på en knapp. Att få till riktigt bra foton är lite svårare och kräver att man vet om lite smarta tips som man kan ta till. Nedan följer våra fem bästa tips till att ta bra foton:

  1. Om du ska ta bilder på människor i din omgivning som familj och vänner så tänk på att inte bara ta bilder när alla snällt sitter framför kameran och ler. Vardagen ser ju inte ut så egentligen och det är inte kul att ha album efter album med perfekt uppstaplade bilder på människor som ler sina intränade fotofejs. Så klart att sådana bilder också ska finnas men inte bara, ta lite bilder på vardagssituationer också, kanske en ögonblicksbild på din vän som bryter ut i en skrattattack eller som blir glatt överraskad när hon öppnar sin present. Dina bilder blir då mer levande och framkallar minnen på ett mer effektivt sätt.
  2. Om du ska ta en bild på ditt barn på skolavslutningen, exempelvis, och solen skiner ute, tänk på att inte ställa hen med ansiktet direkt i solljus för dessa bilder blir inte bra. Ögonen kisar så mycket att hela ansiktet skrynklas ihop. Leta istället upp en plats mer ett mer dämpat ljus.
  3. Ta med kameran ut i naturen och träna på att ta fina bilder i olika vinklar. Att gå ut i det tidiga morgonljuset eller på eftermiddagen då ljuset blivit lite mildare ger de absolut bästa bilderna. Dels så är det svårt att se ordentligt när man knäpper i det väldigt starka mitt på dagen ljuset, ja, förutom på vintern då förstås, och dels så försvinner mycket av konturerna på föremålet man fotograferar om ljuset är alldeles för starkt.
  4. Testa att fotografera från andra vinklar än precis rakt fram. Kanske kan du ställa dig på en stol eller klättra upp på en trädgren och fota. Eller så går du ner på huk och tar bilden underifrån, eller så kanske du lägger dig på rygg och fotar en fågel på en gren underifrån. Var lekfull och påhittig för det är oftast då som man tar de bästa bilderna. Det ska vara kul att fotografera och vidgar man inte sina vyer så utvecklas man heller inte. Har du exempelvis en bild på din trädgård uppifrån? Kanske du kan klättra upp på taget, om det är säkert, och ta en bild.
  5. Leta ljuset och undvik onödiga skuggor som förstör bilden. Ett misstag som många gör är att ta en bild då solen är i ryggen och en skugga på dig själv när du tar ett kort sabbar bilden. Leta upp det perfekta ljuset som gör ditt foto rättvisa. Ibland så kan en perfekt ljusstrimma från fönstret ge det där perfekta ljuset som du behöver för att göra ditt foto komplett. Prova dig fram, du kommer snart upptäcka skillnaden.